Porges meets My World

Congres in Potsdam

Van 14 tot en met 16 juni 2024 vond het internationale congres van het Polyvagal Institute plaats in Potsdam, nabij Berlijn. Een indrukwekkende line-up van sprekers maakte dat we enorm veel kennis en inspiratie konden opdoen om de polyvagaal theorie nog beter te vertalen naar handvatten voor de praktijk. Stephen Porges had uiteraard een belangrijke bijdrage, maar ook genoten wij van Deb Dana, George Thompson, Gabor Maté, Jan Winhall, Verena Konig, Vincenzo Caretti, Liza Morton, Anthony Gorry, Eugene Ellis, Tayseer Hasson, Arielle Schwartz en Sue Carter.

Een eerste ontmoeting met Porges

De Engelstalige versie van My World was nog geen drie dagen oud. Natuurlijk zochten we naar een moment om Stephen Porges Mijn Wereld te laten zien. En daar nam hij echt de tijd voor. En wat een warme en enthousiaste reactie kregen we. Hij herkende direct de polyvagaal theorie in de kaart: ‘You made the theory visual! It is beautiful!’

Mijn Wereld aan de muur bij Porges

Porges was zo enthousiast over de wereldkaart dat hij hem graag wilde inlijsten. Hier hadden we natuurlijk nooit van durven dromen! Tijdens een tweede ontmoeting mochten we het pakket van Mijn Wereld als cadeau aanbieden. Wie had gedacht dat het eerste exemplaar van My World in het bezit zou komen van Stephen Porges?!! We hebben van verschillende deelnemers van het congres vernomen dat hij de koker de hele dag bij zich heeft gedragen! Zo cool!!

Porges ontdekt de wereldkaart

Hoe mooi is het om te merken dat de founder van de polyvagaal theorie direct begrijpt hoe de kaart werkt en aan de slag gaat. ‘I’m here at this moment’. Porges wijst een plek aan waar hij vanuit het groene gebied de sociale verbinding van het congres kan voelen, gecombineerd met een gevoel van ‘excitement’ uit het oranje gebied.

Vervolgens ontdekt hij ook de iglo, de ijsschotsen, de zandstorm en het gevaarlijke touwbruggetje. Duidelijk (en natuurlijk) ‘safe enough to feel everything’, zoals George Thompson in zijn presentatie meenam.

Een ontmoeting met Deb Dana

Uiteraard wilden we de wereldkaart ook graag aan Deb Dana laten zien. Eveneens zo’n fijne en warme ontmoeting! En weer zo’n mooi compliment! ‘Gorgeous!’, vond ze het! Deb Dana bracht maar weer eens onder de aandacht hoe belangrijk het is bewust te zijn van glimmers en deze te delen met anderen. We zullen nog vaak aan deze glimmers terugdenken!

Translate »