Werken aan veiligheid met behulp van Mijn Wereld
Deel 1 drieluik-blog: op weg naar veiligheid, regulatie en veerkracht
Middels de wereldkaart van Mijn Wereld maken we een reis naar meer veiligheid, regulatie en veerkracht. In dit drieluik-blog besteden we de komende drie weken aandacht aan de begrippen veiligheid, regulatie en veerkracht. In deel één is veiligheid aan de beurt.
De polyvagaal theorie is de theoretische basis van Mijn wereld. Deze theorie legt ons uit dat het ontvangen van veilige signalen (via neuroceptie) ons in een staat brengt waarin we ons veilig voelen en kunnen verbinden met anderen. Ons zenuwstelsel ontwikkelt zich op basis van ervaringen. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer je het geluk hebt gehad te kunnen groeien in een veilige warme buik, vervolgens fijne knuffels en een warme glimlach ontving en werd gebadderd in een badje dat precies warm genoeg was, er veel kansen zijn geweest een ‘belichaamd gevoel van veiligheid’ te ontwikkelen. Je wéét dan niet alleen dat het veilig is, maar je kunt het ook voelen. Het lichaam gelooft ook dat het veilig is. Wanneer die fijne ervaringen vaak genoeg aanwezig waren, zul je dat veilige gevoel (het groene gebied in Mijn Wereld) gemakkelijk kunnen vinden. Ook wanneer je het even wat moeilijker hebt.
Wanneer je echter met langdurige of overspoelende onveiligheid te maken hebt gehad, zal het zenuwstelsel ons vaak in een staat van bescherming hebben gebracht. Onze beschermingsreacties zijn grofweg: vechten, vluchten of bevriezen. Ons zenuwstelsel brengt ons in die bescherming in minder dan een seconde en dat is fijn wanneer we onveilig zijn. Op deze manier kunnen we ons beschermen tegen acuut gevaar. Echter, een lichaam dat zich vaak heeft moeten beschermen, kan de weg naar een belichaamd gevoel van veiligheid soms maar moeilijk vinden. Ook wanneer de situatie weer veilig is. Gespannen spieren geven signalen van onveiligheid af aan het brein, net zoals bijv. de zintuigen die gericht zijn op bescherming en vooral zoeken naar signalen van onveiligheid i.p.v. veiligheid. Dit is een onbewust en autonoom proces, waardoor er soms weinig gevoel van controle is op de reacties van ons zenuwstelsel. Ook dat gevoel kan de onveiligheid vergroten.
Tijdens het werken met Mijn Wereld bieden we het zenuwstelsel bewust veilige signalen, zodat het op de wereldkaart zal gaan reizen naar veilige plekken. De signalen bieden we via het lichaam middels ademhaling, beweging, zintuigen en verbinding als ingangen tot het zenuwstelsel. Deze nieuwe ervaringen zullen bij herhaling nieuwe routes aanleggen ‘op de wereldkaart’ en uiteindelijk leiden naar een belichaamd gevoel van veiligheid!
Benieuwd naar het reizen met de wereldkaart van Mijn Wereld? Bekijk ons aantrekkelijk vormgegeven materiaal of geef je op voor onze training op: www.mijnwereldintherapie.nl