Werken aan veerkracht met behulp van Mijn Wereld

Deel 3 drieluik-blog: op weg naar veiligheid, regulatie en veerkracht

Met behulp van Mijn Wereld werken we op basis van de polyvagaal theorie aan het ontwikkelen van meer veiligheid, regulatie en veerkracht. In ons drieluik-blog staan we uit­gebreider stil bij deze drie begrippen. In deel drie is veerkracht aan de beurt.

Veerkracht zegt iets over de manier waarop we om kunnen gaan met de uitdagingen die op ons pad komen en hoe we kunnen herstellen van tegenslagen. Vanuit deze visie richten we ons minder op de aard van de uitdaging waar we mee te maken krijgen en juist meer op de manier waarop ons zenuwstelsel daarop reageert.

Vanuit de werkwijze van Mijn Wereld bekeken, zou je kunnen zeggen dat je over veerkracht beschikt als je de beschermingsreacties uit het oranje en ijsblauwe gebied efficiënt kunt inzetten waar dat nodig is en vervolgens de weg naar het groene gebied weer gemakkelijk weet te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met onrecht, kun je gebruik maken van je oranje energie (het gebied van energie en beweging). Je voelt je krachtiger om voor jezelf op te komen en gebruikt de oranje energie om een stevige houding aan te nemen. Je belandt niet direct op de vulkaan als dat niet in verhouding staat tot de aard van het onrecht en kunt na afloop je spieren weer ontspannen, even uitblazen en je verhaal delen met anderen. Je bent weer teruggereisd naar het groene gebied van kalm en samen.

Wanneer we de reacties van ons zenuwstelsel (onze neurobiologie) leren begrijpen, kunnen we ons beter reguleren. Hogere hersenfuncties blijven dan beter paraat en wijzen ons lichaam de weg naar manieren om ons te kalmeren en te reguleren (bijvoorbeeld door bewuste inzet van ademhaling, beweging, zintuigen en verbinding met anderen). Op deze manier kunnen we gemakkelijker het groene gebied van kalm en samen (ventraal vagaal) vinden na tegenslag.

Spelen met oranje energie

Met Mijn Wereld werken we aan een groter ‘groen gebied van kalm en samen’, zodat kinderen ge­makkelijker de weg naar een staat van veiligheid, kalmte en verbondenheid weten te vinden. Een groot groen gebied, staat voor een verankerd gevoel van innerlijke veiligheid en werkt als een rem op beschermingsreacties uit het oranje- en ijsblauwe gebied (vagale rem). Vanuit een groot groen gebied kun je deze rem af en toe laten vieren en spelen met energie. Zo kun je autonome staten combineren (kleuren mengen) en kun je vanuit een gevoel van veiligheid (groen gebied), oranje of ijsblauwe energie toelaten om om te gaan met de uitdagingen die op je pad komen.

Een veerkrachtig systeem is een flexibel systeem dat gedurende de dag over de kaart van Mijn Wereld reist en kan vertrouwen op een passende reactie van het zenuwstelsel. Op deze manier kunnen de uitdagingen op ons pad ons juist gelegenheid geven tot ont­wikkeen van nog meer veerkracht!

Wil je ook op een praktische manier werken aan meer veiligheid, regulatie en veerkracht en de polyvagaal theorie integreren in therapie? Bekijk ons therapeutisch materiaal en trainingen op www.mijnwereldintherapie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »